Hypnoosi ja hypnoterapia


Hypnoosi on kiinnostava aihe, joka ei kuitenkaan ole mikään uusi asia. Sitä on käytetty jo vuosisatoja. Pitkästä historiasta huolimatta hypnoosiin liittyy edelleen monia myyttejä ja väärinkäsityksiä.

Väärinkäsitykset ja myytit

Väärinkäsitykset hypnoosista tulee lähes poikkeuksetta elokuvista ja showhypnoosista. Yksi suurimmista hypnoosiin liittyvistä väärinkäsityksistä on että se olisi mielenhallintaa. Tämä ei tietenkään pidä paikkansa. Vaikka hypnoosi on kohonneen suggestiivisuuden tila, hypnotisoitava on aina kontrollissa ja voi valita hyväksyykö hän hypnotisoijan tekemät kehotukset.

Televisiosta voi myös saada käsityksen että hypnoosi on joko tai ilmiö, vähän kun siinä olisi on/off nappula. Parempi ajattelutapa olisi että hypnoosissa on eri tasoja ja syvyyksiä, joiden välillä liikumme päivittäin.

Toinen myytti on se, että ihminen voisi juuttua hypnoosiin. Ei voi. Kuten edellä mainittu, hypnoosi on luonnollinen tila jossa kaikki käy päivittäin. Siis tulemme myös pois hypnoosista ihan itsestään.

Eli itse hypnoottinen tila ei ole mitenkään vieras tai uusi asia. Tarkastellaan seuraavaksi miten ja miksi voimme käyttää sitä hyödyksi hypnoterapiassa.

Alitajunnan merkitys hypnoosissa

Käydään ensin pikaisesti läpi mielen toiminta. Mielen voi jakaa karkeasti kahteen eri osaan, tietoiseen mieleen ja alitajuntaan. Tietoinen mieli koostuu, niistä asioista joita tehdään tietoisesti, joka on paljon vähemmän kuin mitä yleisesti luullaan. Väliaikainen muisti, tahdonvoima ja rationaalinen ja analyyttinen ajattelu tapahtuu kaikki tietoisessa mielessä.

Kun muutos tehdään, alitajuisella tasolla niin se onnistuu paljon helpommin, eikä muutosta edes välttämättä huomaa itse niin selvästi, koska siitä on tullut ”uusi normaali”, automaatio.

Hypnoosin ja hypnoterapian idea on juuri se, että pääsemme käsiksi alitajuntaan ja pystymme tekemään tarvittaessa muutoksia ajatusmalleihin ja toimintatapoihin.

Hypnoterapia

Yhteenveto

Hypnoterapialla voidaan saavuttaa nopeasti tuloksia. Joskus jo kerta tai kaksi voi tuottaa halutun tuloksen, kun taas joissain tapauksissa hoitojakso voi kestää huomattavasti kauemmin. Tulokset ja tapaamisten määrä on yksilöllisiä ja riippuu paljon ongelman ja tavoitteen laadusta. Vaikka hypnoosilla voidaan saada nopeita tuloksia, on tärkeää ymmärtää, että hypnoterapia ei ole mikään ihmelääke, eikä missään nimessä korvaa lääkäriä/lääkitystä.

Eli itse hypnoosi ei ole ilmiönä mitenkään vieras tai ihmeellinen, eikä se ole vaarallista. Terapiamuotona se voi olla hyvinkin voimakas ja siitä on monille iso apu, olipa tavoite sitten ratkaista tietty ongelma, saada apua johonkin vaivaan tai vain parantaa yleistä hyvinvointia.

Onko sinulla jokin asia johon kaipaisit apua hypnoosilla? Varaa aika tai ilmainen puhelinkonsultaatio täältä: Ajanvaraus